Affordable Art Fair Hamburg 15.-18.11.2012

Lahden maisemat ja mielenmaiset esillä Hampurissa

Lahtelaistaiteilijat tuottivat surrealistisia kuvia urbaanista maisemasta.

Ville Räty: Enter the City.
Ville Räty: Enter the City.

Saksassa, Hampurissa avautuu 15. marraskuuta ensimmäistä kertaa AAF Hamburg eli Affordable Art Fair taidemessut. Suomalaista taidetta esittelevän Suomalais-saksalaisen Gallerie Arktikan edustajina messuilla nähdään Lahdessa vaikuttaneet taiteilijat: Ville Räty, Milla Kuisma ja Markus Henttonen.

Pohjoismaiseen nykytaiteeseen erikoistunut Galerie Arktika avattiin syyskuussa 2010 Marktoberdorfin kaupungissa. Gallerian toiminnan tavoitteena on tehdä pohjoismaista, erityisesti suomalaista nykytaidetta tunnetuksi Etelä-Saksassa sekä edistää Pohjoismaiden ja saksankielisen alueen välistä kulttuurivaihtoa. Galleristeina toimivat suomalaiset sisarukset Mirva Dachser ja Krista Ellala.

Affordable Art Fair järjestettiin tänä syksynä jo Tukholmassa ja arvion mukaan kävijöitä oli yli 10 000. Tapahtuman ideana on tuoda yhteen kohtuuhintaista taidetta eri puolilta maailmaa.

Ville Räty
pohtii maalauksissaan urbaania maisemaa ja kansallismaiseman käsitettä. Rädyn maalaukset ovat saaneet vahvasti vaikutteita lahtelaisesta maisemasta mastoineen, mäkineen ja sankkoine usvineen. Rädyn teoksia on tänä vuonna nähty Galleria Aarnissa Espoossa, Galleria Rantakasarmissa ja Galleria Jangvassa Helsingissä. Rädyn yksityisnäyttely nähdään Gallerie Arktikassa, Marktoberdorfissa 19. tammikuuta lähtien.

Milla Kuisma: Rauhaton tuuli.
Milla Kuisma: Rauhaton tuuli.

Milla Kuisman maalauksissa siveltimellä maalatut ristipistot yhdistyvät vapaaseen maalausjälkeen, rakentaen kollaasinomaisia, surrealistisia maisemakuvia. Kuisma oli Taidekeskus Salmelan kesän 2012 nuori taiteilija. Kuisman yksityisnäyttely “Paljaan taivaan alla” päättyi juuri Gallerie Arktikassa.

Markus Henttonen: Cleaning the Pool.
Markus Henttonen: Cleaning the Pool.

Markus Henttosen kuvasarjoissa tarkastellaan ihmisen ja urbaanin ympäristön välistä suhdetta. Henttonen kuvaa maailman metropoleissa ja hänen kuvissaan suurkaupunki on melankolinen ja lähes anonyymi. Henttosen teoksia on tänä vuonna ollut esillä useilla Euroopan taidemessuilla muun muassa Saksassa, Hollannissa, Itävallassa ja Ranskassa. Wall –sarjan teoksia on mukana myös marraskuun lopulla avautuvan uuden Gumbostrand Konst&Form -gallerian ryhmänäyttelyssä Sipoossa sekä heti alkuvuodesta Lahden Taidemuseon Valon Houkutus – valokuvataidetta 2013 -näyttelyssä. Galerie Arktikassa Henttosen yksityisnäyttely oli esillä viime keväänä.

City-lehti 9.11.2012 12:43